Sköndal, Farsta
Startpromemoria för planläggning av del av fastigheten Sköndal 1:1 i stadsdelen Sköndal
Förslaget innehåller cirka 200 lägenheter, 6 LSS-boenden och ett äldreboende. Hushöjden varierar från två våningar till fem våningar plus indragen takvåning.
Inför start-PM har två alternativa strukturer studerats, men stiftelsen avser att utlysa parallella uppdrag för planområdet under planprocessen. För mer information följ länken nedan till stockholms stad.
Stiftelsen Stora Sköndal och Deurell arkitekter.
Alternativ A
Enligt förslaget rätas Thorsten Levenstams väg ut och ger plats för nya byggnader på båda sidor gatan. Området utvecklas med ett äldreboende med mellan 54 och 72 boende, 220 lägenheter inklusive sex LSS-bostäder. Situationsplan Deurell arkitekter.
Alternativ B
Enligt förslaget ligger Thorsten Levenstams väg kvar i samma läge som idag. Området utvecklas främst på nordvästra sidan gatan med ett äldreboende med mellan 54 och 72 boende, 220 lägenheter inklusive sex LSSbostäder. Situationsplan Deurell arkitekter.
![]() |
Fotomontage över föreslagen utveckling längs Sköndalsvägen enligt alternativ A. |
![]() |
Planområdet markerat med röd prickad linje |
Stadsbyggnadskontoret:
Sammanfattning
Stiftelsen Stora Sköndal vill planlägga en del av fastigheten Sköndal 1:1 för bostadsändamål. De avser att utveckla området med LSS-boende, äldreboende samt hyresrätter och bostadsrätter, totalt ca 200 lägenheter.
Planområdet ligger längs Sköndalsvägen, strax sydost om Sköndals centrum. Området är väl försörjt med kollektivtrafik, det går snabbt med buss till Gullmarsplan.
Stadsbilden runt Sköndalsvägen är brokig, med hus från 60- 70- och 80-talen. Hushöjd, fasadmaterial och fasadfärg varierar. Hela fastigheten Sköndal 1:1 har klassats som särskilt kulturhistoriskt intressant av Stockholms stadsmuseum. Tre byggnader finns inom planområdet idag, två förskolor och en panncentral. En av förskolorna och panncentralen är grönklassade av stadsmuseet. En av förskolorna står tom och är i dåligt skick. Den andra förskolan flyttas till annan plats inom stiftelsens område. Panncentralen
används som lager. Byggnaderna föreslås rivas.
Frågor som behöver utredas vidare under detaljplanearbetet är kulturhistoriska värden, naturvärden, huvudmannaskap för allmänna gator, samt gestaltning och förhållande till omkringliggande byggnader.
Stadsbyggnadskontorets ställningstagande
Kontorets bedömning är att den förslagna planändringen är lämplig och att planarbete kan inledas. Platsen har med sitt läge ett tydligt samband med Sköndals centrum och bebyggelsen längs Sköndalsvägen. Ett tillskott med bostäder skulle vara ett välkommet
inslag i att utveckla centrala Sköndal i enlighet med Promenadstaden.
Frågor som behöver utredas vidare under detaljplanearbetet är kulturhistoriska värden, naturvärden, huvudmannaskap för allmänna gator, samt gestaltning och förhållningssätt till omkringliggande byggnader.
Kontoret föreslår att stadsbyggnadsnämnden fattar beslut attStockholms Stad
planarbete ska påbörjas.
Deurell arkitekter
Stiftelsen Stora Sköndal