Quantcast
Channel: Stockholm & Projekt
Viewing all 3434 articles
Browse latest View live

Orgeln 7

$
0
0
Sundbyberg

Fastigheten ORGELN 7, Sturegatan/Järnvägsgatan/Rosengatan/Lysgränd

Uppdatering 2016-08-02:

Nedan nya illustrationer av Orgeln 7 eller för att använda projektets konceptnamn Grand Central Sundbyberg. Ombyggnaden påbörjas 2016 och ska vara klar under 2018.

Fabege och BAU

Fasad dag. Illustration: BAU

Fasad natt. Illustration: BAU



Posten nedan gjordes den 20 oktober 2015

Utställning 2015-10-20 - 2015-11-18

Förslaget för Orgel 7 i Sundbyberg innebär att det befintliga kvarteret byggs på med två till fyra våningar. Det blir bostadsbebyggelse på de övre planen mot Sturegatan och kontor mot Järnvägsgatan. Sedan samrådet har byggnadsvolymerna bearbetats ur stadsbildsynpunkt och utrymmen har tillkommit för tekniska installationer.

Byggnaden delas i tre huvudvolymer med tre olika fasaduttryck, Sturegatan, Järnvägsgatan/Lysgränd och Järnvägsgatan/Rosengatan. Mötena mellan de tre volymerna glasas in.

Sturegatan 
Mot Sturegatan föreslås en påbyggnad med två plan. De befintliga fasaderna behåller sin karaktär i huvudsak. Den påbyggda volymen ges ett eget uttryck. Fasadmaterial av t ex plåt, puts och glas.

Järnvägsgatan/Lysgränd
Järnvägsgatan/Lysgränd byggs på med fyra våningar och en våning för ventilation/installationer.

Järnvägsgatan/Rosengatan
Byggnaden mot Järnvägsgatan/Rosengatan får samma volym som Järnvägsgatan/Lysgränd men de två översta våningarna dras in från Rosengatan och ges en lättare, ljusare gestaltning.

För mer information följ länken nedan till Sundbybergs stad. Det finns också en länk nedan till det tidigare postade samrådsförslaget.

Fabege och White arkitekter

Byggnaden har brutits upp för att möta tre olika stadsstrukturer i stadsmiljön. White arkitekter.

Illustration med nya byggnaden från Sundbybergs torg. White arkitekter.

Illustration, stadsbilden före nedgrävning av spåren. White arkitekter.

Hörnet Järnvägsgatan/Rosengatan. White arkitekter.

Hörnet Järnvägsgatan/Lysgränd. White arkitekter.

Sturegatan, den låga delen byggs inte på. Sturegatans takfotslinje behålls. White arkitekter.




Befintlig byggnad hörnet Järnvägsgatan/Lysgränd.
Orgeln 7.


Stadsledningskontoret:
Syftet med detaljplanen är att bygga på fastigheten för att utöka utbudet av lokaler i centrala Sundbyberg. Byggnaden ska användas för centrumändamål men även möjliggöra inredning av bostäder mot Sturegatan. Byggnaden ska ges en kvalitativt hög gestaltning som motsvarar dess omgivningspåverkan i Sundbybergs mest exponerade och betydelsefulla läge. Det kulturhistoriska och miljömässiga värdet i
Sundbybergs stadskärna vid Sturegatan ska särskilt beaktas. Syftet är också att säkerställa nuvarande användning av fastigheten. Den gällande detaljplanen utesluter kontorsanvändning och större delen av byggnaden används för kontorsverksamhet.
Medverkande tjänstemän
Detaljplanehandlingarna har tagits fram av stadsledningskontoret i Sundbybergs
stad. Detaljplanen grundas på förslag med illustrationer framtagna av White
arkitekter, Ulla Bergström och Max Zinnecker.
Sundbybergs stad
Fabege
BAU
White
Samrådsförslaget

Bro Prästgård 5:31 (Bagarvägen)

$
0
0
Upplands-Bro

Uppdatering 2016-08-09:

Serneke har av AB Upplands-Brohus fått uppdraget att bygga Bro Prästgård omfattande 142 hyresrätter. Antalet lägenheter har alltså blivit fler sedan jag sist skrev om projektet i november 2013, men det handlar fortfarande om nio stycken punkthus. De nio punkthusen uppförs i fyra våningar och en suterrängvåning. Byggstart är planerad till september 2016. Husen beräknas stå klara för inflyttning i oktober 2018. Nedan en ny illustration.

Werk1 arkitekter
Posten nedan gjordes den 21 november 2013

Granskning 2013-11-25 till och med 2014-01-07

De befintliga fyra lamellhusen från 1966 rivs och nio punkthus med ca 125 hyreslägenheter byggs istället upp på platsen. Problem med radon är anledningen till att man vill riva de befintliga byggnaderna. För mer information följ länken nedan till Upplands-Bro kommun.

Werk1 Arkitekter.

Werk1 Arkitekter.

Werk1 Arkitekter.





Tillväxtkontoret:
PLANENS SYFTE
Syftet med detaljplanen är att skapa bra förutsättningar för ny bostadsbebyggelse. Målet är att bygga ett attraktivt område med flerbostadshus i en skala som passar väl in i Bro med omgivande landskap och stadsmiljö. Planområdet avgränsas av parkmark, andra flerbostadshus samt radhus och villatomter.
MEDVERKANDE I PROJEKTET
Till grund för detaljplanen ligger flera studier av Werk¹ arkitekter och Karavan landskapsarkitekter. Ett flertal medarbetare med specialistkompetenser på kommunens tekniska avdelning samt bygg- och miljöavdelningen har också bidragit till arbetet.
Upplands-Bro Kommun
Werk1

Sigtuna Stadsängar - etapp 1

$
0
0
Sigtuna 

Uppdatering 2016-08-12:

Detaljplan 1 för Sigtuna Stadsängar har vunnit laga kraft. I förrgår, den 10 augusti 2016, fattade Mark- och miljööverdomstolen beslutet som gör att detaljplanen nu vunnit laga kraft.

Kim Hultén, verksamhetschef på Sigtuna stadsängar Exploaterings AB, säger att de är både imponerade och glada över att Länsstyrelsen, Mark- och miljödomstolen samt Mark- och miljööverdomstolen så snabbt och effektivt hanterat överklagandet. Enligt Hultén är det ett kvitto på att bostadsbyggnation prioriteras högt av det svenska samhället idag. 

Byggstart för infrastruktur som vatten och avlopp, vägar och torg påbörjas i november 2016. I början av 2017 planeras byggstart för de första bostäderna med byggherrar som Bonava och SigtunaHem.

Markanvisningstävling 

Den 31 augusti 2016 lämnar fem bostadsutvecklingsföretag i samarbete med var sin arkitektbyrå in sina olika förslag till byggnation av kvarteret 1:15 som ligger centralt beläget i Sigtuna stadsängar intill Silvertorget.

Uppdatering 2016-04-15:

SigtunaHem har bett tre arkitektkontor – Tovatt Architects and Planners, Okidoki Arkitekter och Wingårdhs arkitektkontor – att i parallella uppdrag ta fram förslag för SigtunaHems första kvarter i Sigtunas nya stadsdel Sigtuna stadsängar.

Det första kvarter som SigtunaHem planerar att bygga innehåller cirka 60–70 lägenheter. De tre arkitektkontoren kommer att presentera sina förslag i slutet av maj, och husen i det nya kvarteret beräknas kunna stå klara till hösten/vintern 2018.

Bild: SigtunaHem.
Uppdatering 2016-02-25:

Igår den 25 februari antog kommunfullmäktige i Sigtuna kommun den föreslagna detaljplanen för 600 bostäder i Sigtuna stadsängar. Den nya stadsdelen ligger cirka 1500 meter norr om gamla Sigtuna stadskärna. Sigtuna kommuns samtliga partier yrkade bifall till planen och framhöll stadsdelens kvaliteter både vad gäller process och innehåll.

Totalt ska det uppföras 750 bostäder i området. Härnäst inleds projekteringen av vägar och annan infrastruktur. I dagarna börjar NCC Boende och SigtunaHem även att projektera sina första bostadskvarter.

Sigtuna stadsängar kommer bland annat att präglas av små kvarter, varierande bygghöjder, stenläggningar, s.k. ”rain gardens”, cykelbanor, mjuka löparspår, påkostad gatubelysning, en strategiskt placerad dagvattensjö samt flera fickparker. Planen tillåter upp till 4-våningshus, plus inredd vind. Byggstart för de första bostadshusen beräknas bli om cirka ett år. Första inflyttning beräknas till 2018 och i början av 2030-talet väntas den nya stadsdelen vara helt klar.

Posten nedan gjordes den 9 juli 2015

Granskning 2015-07-08 - 2015-08-31

Planförslaget möjliggör för cirka 650 nya bostäder, förskola, handel, kontor, kultur, vård och centrumfunktion. Utöver detta tillskapas mötesplatser och inom detaljplanen säkerställs även natur och park för rekreation. För mer information följ länken nedan till Sigtuna Stad.

NCC Boende, Sigtunahem och Strategisk Arkitektur


Exempel på variation av byggnader


Stadsbyggnadskontoret:
Variation i bebyggelsen görs genom att ändring av fasaduttryck, färg och höjd minst var 12 meter. Arkitekturen ska vara småskalig och reflektera samtiden men gärna vara framåtblickande. Material som puts, tegel, natursten och trä kan gärna dominera. Materialval med låg miljöpåverkan utifrån en livscykelanalys är önskvärd. Balkonger, takfötter och fönster- och dörrpartier är detaljer i husets utformning vars gestaltning ska ges stor omsorg för att åstadkomma en attraktiv och varierad stadsbild.




Stadsbyggnadskontoret:
PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG
Syftet med detaljplanen är att möjliggöra utvecklingen av Sigtuna stad. Den nya stadsdelen utvecklas med Sigtuna stads centrala delar som förebild. Bebyggelsen ska uppföras med en blandning av hustyper och upplåtelseformer. Detaljplanen som utgör första etappen inom stadsdelen möjliggör för cirka 630 nya bostäder och cirka 27 800 kvm bruttoarea (BTA) sammantaget för handel och centrumfunktion. Utöver detta inryms förskola, skola, kontor, kultur och vård. Inom detaljplanen säkerställs även natur och park för rekreation men även olika mötesplatser.
En miljökonsekvensbeskrivning (MKB) upprättas parallellt med planförslaget.
MEDVERKANDE I PROJEKTET
Detaljplanen är upprättad av Stadsbyggnadskontoret i samverkan med NCC Boende AB, AB Sigtunahem och Strategisk Arkitektur AB.
Sigtuna Kommun
Strategisk Arkitektur
NCC
Sigtunahem

Blackeberg 2:1 mfl

$
0
0
Blackeberg, Bromma

Samråd 2016-08-16 - 2016-09-13

Förslaget innebär att befintlig bebyggelsestruktur längs Björnsonsgatan kompletteras med tre nya bostadshus innehållande cirka 95 hyreslägenheter. De nya byggnaderna uppförs som två punkthus på nio våningar + en lägre, indragen teknikvåning och ett lamellhus på fyra bostadsvåningar med en underliggande souterrängvåning. En förutsättning för bebyggelsen är att alla byggnader förses med ett underliggande parkeringsdäck. För mer information om förslaget följ länken längst ner i bloggposten.

Svenska Bostäder och Bergkrantz Arkitekter

Punkthusen har ljusa fasader mot norr. Bergkrantz.

Lamellhusens fasader putsas i brutna jordnyanser. Bergkrantz.

Vy mot punkthusen samt det öppna parkstråket vid Björnsonsgatan. Bergkrantz.

Färgschemat för den nya bebyggelsen visar skilda kulörer för de båda byggnadstypernas olika volymer. Bergkrantz.

Vy från Björnsonsgatan. Bergkrantz.

SBK.

Situationsplan. Bergkrantz.

Karta: SBK.


Samråd i augusti-september 2016
Granskning i december 2016
Antagande i marsnämnden 2017.

Genomförandetiden går ut 5 år efter att planen vunnit laga kraft.

Stockholms stad

Hamam

$
0
0
Södermalm

Uppdatering 2016-08-17:

Nedan fler illustrationer av det planerade bygget på Östgötagatan. Byggprojektet består av ett hamam och 16 lägenheter på mellan 50-200 kvm. De största lägenheterna är etagelägenheter. Det kommer att bli spännande att följa bygget. Jag tror att det här kan bli riktigt bra.

Arkitekt är Arklab.

Illustration: Arklab

Illustration: Arklab

Illustration: Arklab

Illustration: Arklab

Uppdatering 2016-04-21:

Här kommer då den första illustrationen av ett Hamam på Östgötagatan.

Illustration: Arklab


Uppdatering 2016-02-03:

Vilken glad nyhet. Det blir ett Hamam på Östgötagatan i alla fall. Tyvärr blir det ingenting av med förslaget längre ner i bloggposten, vilket var ett av mina favoritprojekt i Stockholm. I det nya förslaget bygger man inte högra än nuvarande volym och det ursprungliga utseendet på huset återskapas. Det befintliga husets gavlar restaureras medan långsidorna delvis rivs. Hamamet kommer att ligga i byggnadens bottenplan. Byggstart tidigast i höst.

Nya illustrationer finns klara om cirka en månad. Återkommer med en ny uppdatering då.

Arkitekt Arklab

Nedan bilder av befintlig byggnad.

Foto: Mikael Levander

Foto: Mikael Levander
Uppdatering 2013-03-15:

Kammarrätten har beslutat att inte ta upp fallet och förslaget måste nu ritas om.

Södermalmsnytt skriver idag om det turkiska badet på Östgötagatan:
Den utdragna striden om bygget av ett turkiskt bad och bostäder på Östgötagatan kan nu slutligen avgöras av kammarrätten. Samtidigt kan Katarina västra skolas gamla idrottshall ha förfallit så till den grad att murarna inte går att rädda. 
Arkitekt är Arklab och byggherre är Deli Bygg & Montage AB.




Detaljplanen vann laga kraft 2010, men Länsstyrelsen upphävde bygglovet och i maj beslutade Förvaltningsrätten att gå på länsstyrelsens linje. Nu söker Deli Bygg & Montage AB prövningstillstånd hos kammarrätten.

Det här förslaget tycker jag är ett av de vackraste och bästa påbyggnadsförslag som jag sett i Stockholm, och det vore verkligen synd om det inte gick att genomföra.

Och jag hoppas verkligen att murarna till idrottshallen går att rädda.

Läs mer hos Södermalmsnytt:

Södermalmsnytt
Tidigare post
Arklab

Färgskrapan

$
0
0
Sollentuna

Uppdatering 2016-08-17:

Nedan ett foto av det fasadtest som gjorts med fullskalemodell.

Bild: ON arkitekter
Uppdatering 2015-12-17:

Den här bloggposten har uppdaterats med ännu fler illustrationer. Skrolla ner en bit för att se dem.

Posten nedan gjordes den 26 november 2015

Vacse planerar att bygger ett nytt hus för Domstolsverket i Sollentuna centrum. Det nya huset får en yta av ca 15 000 kvm. Byggnaden kommer bland annat att innehålla stora förhandlingssalar, säkerhetssalar, utbildningssalar och ca 200 nya arbetsplatser för Domstolsverket och andra hyresgäster. På markplanet ska byggnaden även innehålla publika verksamheter som butiker och caféer.

”Vi är glada över att kunna fortsätta att utveckla vår affärsidé tillsammans med våra hyresgäster. Det finns flera intressanta möjligheter till tillväxt inom vår befintliga portfölj som vi arbetar med, säger Ossie Everum, VD i Vacse.”

Arbetet med att ta fram det nya huset har pågått i drygt två år. Stor vikt har lagts på byggnadens form och gestaltning som också varit en viktig del i överenskommelsen mellan Vacse och Sollentuna kommun.

”Sedan förra hösten har vi arbetat tillsammans med kommunen med att utforma det nya huset, säger Henrik Lindekrantz på Vacse. Som en del i detta arbete har vi genomfört en arkitekttävling där välrenommerade arkitektbyråer deltagit.”

Husets är ritat av ON arkitekter och visionen är en spännande och nydanande byggnad på 14 våningar där en ljusgård inne i byggnaden utgör en av husets attraktioner.

”Attunda tingsrätt är mycket stolt över sin nya domstolsbyggnad. Den speglar en modern domstol på ett nytänkande och uttrycksfullt sätt, säger Inger Söderholm, Lagman, Attunda tingsrätt.”

Den nya tingsrätten blir en del av kvarteret Tabellen. Förhoppningen är att utbyggnaden av tingsrätten kommer minska effekten av den barriär som järnvägen utgör.

”Den spännande utbyggnaden av Attunda tingsrätt förstärker bilden av Sollentuna som ett viktigt nav för rättssamhället Sverige. Jag är mycket tillfreds med vårt samarbete med Vacse kring denna strategiskt viktiga tomt. Byggnaden i sig blir visuellt tilltalande och innehållet viktigt för samhällets trygghet. Detta är ännu en viktig pusselbit i vårt metodiska arbete att göra området mer tillgängligt och uppskattat, säger Thomas Ardenfors (M), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.”

Arbetet med det nya huset har pågått under en tid och är nu inne i en mycket intensiv fas. Vacse har valt att samarbeta med Projektledarhuset för projekteringen av byggnaden.

Vacse , projektledarhuset och ON arkitekter

Vy från Tingsvägen. ON arkitekter

Vy från Turebergstorget. ON arkitekter
Uppdatering 2015-12-17:

Uppdatering med ännu fler illustrationer.

Vy från Tusbystråket. ON arkitekter

Vy från Tusbystråket, pendeltåg tunneln. ON arkitekter


Vertikalgård. ON arkitekter

Fasad mot Öster. ON arkitekter

Fasad mot Norra. ON arkitekter

Fasad mot Väster. ON arkitekter

Fasad mot Söder. ON arkitekter
k


ON arkitekter

ÄLTA 109:6

$
0
0
Nacka

Sveafastigheter Bostad vill bygga fyra nya huskroppar i två våningar längs med Apelvägen och Björnvägens förlängning i Älta. Totalt innehåller förslaget cirka 30 lägenheter. De föreslagna byggnaderna dras tillbaka från gathörnet, där naturmark sparas och nivåskillnader kan tas upp mot husvolymen. Husens fasader föreslås putsas i blå/gröna nyanser med inslag av trä. Lägenheterna nås via loftgångar, som mot sydsidan är bredare och även fungerar som uteplatser. Nedan en tidig idéskiss.

Svea Fastighter och Link Arkitektur

Link Arkitektur

Link Arkitektur

Muralmålning

$
0
0
Farsta strand

Nu på måndag den 22 augusti kl. 9.00 kommer fyra franska konstnärer till Farsta för att förvandla en vit gavelvägg på Brunskogsbacken 40 till en 100 kvadratmeter stor målning med lokala motiv. Arbetet med väggen beräknas pågå i cirka fyra veckor med invigning i slutet av september.

Det är Familjebostäder med hyresgäster, Stockholm konst och franska konstnärskooperativet CitéCréation som samarbetar i projektet. CitéCréation har sedan 1978 målat cirka 650 monumentala fresker i flera länder och världsdelar. Väggen i Farsta Strand är deras första uppdrag i Sverige.

I våras mötte hyresgästerna på Brunskogsbacken den konstnärlige ledaren Halim Bensaïd och delade med sig av upplevelser och minnen, historia och bilder från trakten. Hyresgästerna har också fått se skissen till målningen och tycka till om den.

Det kommer att vara möjligt att följa arbetet på plats, endast vid dåligt väder kommer väggen att behöva skyddstäckas med plast eller presenning, i övrigt är det fri insyn.



Storstadstrafik utan köer och trängsel

$
0
0
En film av som inte postats i bloggen tidigare. Filmen är baserad på forskning vid Vinnova Centre for Sustainable Communications (CESC), KTH Kungliga tekniska högskolan.

Eriksbergsplan

$
0
0
Östermalm

AG arkitekter har tagit fram ett förslag för Eriksbergsplan på Östermalm. Förslaget kan rymma både bostäder, kontor och butiker. (Designcentrum, IT-centrum, saluhall, konsthall, restauranger, mötesplatser, torg, bostäder.) Förslaget innehåller även en upplyft stadspark på byggnaderna. I förslaget till projekt med anslutning till intilliggande kvarter blir gatumåttet 30 meter.

Beställare: Anders Bodin AB / Olov Lindgren AB
Placering: Birger Jarlsgatan, centrala Stockholm
Omfattning: Ca 10 000 m2

Illustration: AG arkitekter

Södra Nacka strand, detaljplan 4

$
0
0
Nacka

Granskningen pågår 19 augusti - 14 september
Förslaget innehåller cirka 365 nya bostäder. Planområdet omfattar cirka 10 hektar. Inom området föreslås tre nya kvarter, två invid Nacka strandtunnelns mynning samt ett väster om hus 9. En fristående förskola möjliggörs invid Tändkulevägen. Vidare möjliggör planförslaget en utökad skolverksamhet inom hus 9 samt en utökad byggrätt mot korsningen Augustendalsvägen-Tändkulevägen för olika centrumfunktioner och kontor. För mer information om förslaget följ länken till Nacka kommun längre ner i bloggposten.

BSK arkitekter, Kjellander + Sjöberg och Sweco



Delområde 3

Förslaget innehåller ett nytt kvarter med cirka 165 nya bostäder. Den nya bebyggelsen är på 4-6 våningar mot Tändkulevägen (dock flera våningar i suterräng mot gården i den södra delen av kvarteret) med undantag för kvarterets sydöstra hörn där en högre byggnadsvolym i 9 våningar föreslås mot Tändkulevägen.

Volymskiss. Bild: BSK Arkitekter

Vy längs Tändkulevägen österut på norrsidan av kvarteret som illustrerar hur ny bebyggelse inom område 3 skulle kunna gestaltas mitt emot de f.d. arbetarbostäderna. Bild: BSK Arkitekter
Delområde 4

Förslaget möjliggör en ny byggnad på tio våningar mot gatan direkt öster om mässbyggnaden invid Cylindervägen.

Vy mot norr efter tunnelmynningen. Bild: Kjellander + Sjöberg 

Platsbildning och vistelseyta i anslutning till mässan och delområde 4. Bild: Kjellander + Sjöberg 


Elevation mot sydväst. Bild: Kjellander + Sjöberg

Elevation mot nordväst. Bild: Kjellander + Sjöberg



Delområde 10

Förslaget innehåller ca 190 bostäder, ca 1000 kvm BTA verksamhetslokaler samt parkeringsgarage under mark i en relativt sluten kvartersform. Ny bebyggelse uppförs i 6-8 våningar mot Augustendalsvägen och Lokomobilvägen. Mot Tändkulevägen varierar antalet våningar mellan 5-7 våningar mot gatan. I kvarterets östra del föreslås ett högre tornhus i 16 våningar mot Tändkulevägen.

Perspektiv mot sydost. Korsningen Augustendalsvägen-Lokomobilvägen. Bild: Kjellander + Sjöberg

Perspektiv mot sydväst. Lokomobilvägen. Bild: Kjellander + Sjöberg

Perspektiv mot öster. Tändkulevägen. Bild: Kjellander + Sjöberg.


Volymskiss samt situationsplan. Bilder: Kjellander + Sjöberg







Detaljplanens preliminära avgränsning. Bild Nacka kommun.


Nacka kommun:
Detaljplanens övergripande syfte är att skapa förutsättningar för en tät, blandad och levande stadsdel, sammankopplade och integrerade stadsrum, attraktiva och kvalitativa rekreationsmiljöer samt att Nacka strand ska kunna vara en stadsdel med stark identitet och egen attraktionskraft. I detta ingår att ny och befintlig bebyggelse för bostäder och verksamheter ska prövas samt att byggnadsvolymer och gestaltning behöver regleras på lämpligt sätt med hänsyn till befintliga kulturmiljövärden, utpekade kommunala intressen samt stadsbild. Detaljplanen syftar vidare till att möjliggöra ett kommunalt övertagande av gator, torg, grönområden med mera som är av betydelse för allmänheten. Under detaljplanens genomförande planeras en stor del av de allmänna anläggningarna att byggas om i olika grad samt nyanläggande av vissa anläggningar. Sammantaget är detaljplanen och dess genomförande av stort allmänt intresse.
Plansamråd 4:e kvartalet 2015
Granskning 2:a kvartalet 2016
Kommunfullmäktiges antagande 1:a kvartalet 2017
Laga kraft 1:a kvartalet 2017
Nacka kommun
Kjellander + Sjöberg
BSK
Sweco

Norra Nacka strand, detaljplan 3

$
0
0
Nacka

Granskningen pågår 19 augusti - 14 september

Detaljplaneförslaget för etapp 3 innehåller cirka 300 nya bostäder inom ett planområde som omfattar cirka 12 hektar. Den nya bebyggelsen föreslås uppföras i anslutning till busshållplatserna och J V Svenssons torg, samt i anslutning till parken med de planerade dagvattendammarna. Det planeras också för ny bebyggelse för kommersiella verksamheter direkt öster om den före detta oljekällaren vid kajen. Kontorsbyggnaden vid Augustendalsvägen 17 och 19 planeras rivas och ersättas med ny bebyggelse. 

För mer information följ länken nedan till Nacka kommun. Den här posten har bara skrapat på ytan. Där kan ni läsa mer om förslaget i detalj. Läsa om planer för befintlig bebyggesle, parker och grönområden m.m. 

Tengbom, Joliark, Sweco

Delområde 1

Vid de nya kvarteren vid busshållplatserna planeras det för cirka 150 bostäder och 1600 kvm verksamheter. Det planeras bland annat för en mindre livsmedelsbutik i hörnet Augustendalsvägen – Fabrikörvägen. Kvarteret ges en lamellstruktur med volymer i öst-västlig riktning.

Byggnadshöjder
Generell höjd mot Augustendalsvägen och busshållplatserna blir 3-6 våningar närmast gatan, längst i söder medges en högre volym med 8 våningar. Längre in i kvarteret, ett steg bort från gatan, tillåts byggnaderna bli 8-10 våningar. Mot Fabrikörvägen medges 5-8 våningar mot gatan, mot gården blir bebyggelsen 3-6 våningar eftersom bebyggelsen utförs i souterräng. 

Föreslagna kvarter vid busshållplatserna. Taken skulle kunna användas för vegetation och solpaneler. Bild: Tengbom

Möjlig bebyggelseutformning vid busshållplatserna. Bild: Tengbom

Möjlig bebyggelseutformning längs Fabrikörvägen Bild: Tengbom

Fasadvy som visar volymer och möjlig gestaltning vid Augustendalsvägens busshållplatser. Bild: Tengbom

Fasadvy som visar volymer och möjlig gestaltning vid Fabrikörvägen. Röda markeringarna visar var de översta våningarna ska utföras indragna respektive med inåtlutande fasad. Bild: Tengbom






Delområde 2

Förslaget innehåller ett nytt kvarter vid J V Svenssons torg. Den befintliga kontorsbygnaden föreslås rivas och ersättas med ny bebyggelse som rymmer cirka 140 bostäder samt cirka 300 kvm för verksamheter.

Befintlig kontorsbyggnad som föreslås ersättas. Bild: Nacka kommun.

Vy över nytt kvarter vid J V Svenssons torg. Bild: Joliark

Vy från gården, utsikt mot vattnet samt det fristående punkthuset med sin gångbro. Bild: Joliark

Vy från Augustendalsvägen. Bild: Joliark

Föreslagen bebyggelse sedd från J V Svenssons torg. Bild: Joliark
Delområde 7

Inom delområde 7 finns en befintlig men outnyttjad byggrätt för bostäder i anslutning till befintligt hotell. Förslaget innehåller cirka 15-20 lägenheter. I anslutning till parken medges en ny byggrätt för bostadsändamål med cirka 10 lägenheter.

Möjlig utformning av byggnad vid parken. Bild: Tengbom

Vy från kajen som visar en möjlig utformning. Bild: Tengbom

Illustrationsplan över delområde 7 med befintlig och tillkommande byggrätt Bild: Sweco

Övrig tillkommande bebyggelse

Den nya byggrätten avses användas för funktioner som besöksservice kopplat till båttrafiken, kommersiella verksamheter eller tekniska anläggningar

Möjlig utformning av ny servicebyggnad på kajen. Bild: Tengbom

Översikt över tillkommande och befintlig bebyggelse vid kajtorget. Bild: Tengbom


Torg och kajer

I och med ombyggnaden av hållplatserna, bussarnas vändplats, snedbanehissen samt parkeringsgaraget kommer även torget byggas om och gestaltningen att ses över

Illustrationsplan över J V Svenssons torg, busshållplatser samt det angränsande Augustendalstorget



Fotomontage
Fotomontage med planerad bebyggelse i Nacka strand.

Fotomontage med planerad bebyggelse i Nacka strand. Vy från Slussen i Stockholm-


Tillkommande bebyggelse inom planområdet markerad
Detaljplanens preliminära avgränsning


Nacka kommun:
Planens syfte
Detaljplanens övergripande syfte är ge möjlighet till en tät, blandad och levande stadsdel, ett sammankopplat och integrerat stadsrum, attraktiva och kvalitativa rekreationsmiljöer samt ett Nacka strand som ska vara en stadsdel med stark identitet och egen attraktionskraft. I detta ingår att ny och befintlig bebyggelse för bostäder och verksamheter ska prövas samt att byggnadsvolymer och gestaltning behöver regleras på lämpligt sätt med hänsyn till riksintresse för kulturmiljövården, utpekade kommunala intressen, stadsbild och påverkan på omgivningen. Vidare syftar detaljplanen till att ge förutsättningar för ett kommunalt övertagande av gator, torg, kajer, strandpromenad och grönområden med mera som är av betydelse för allmänheten. Under detaljplanens genomförande planeras en stor del av de allmänna anläggningarna att byggas om i olika grad samt nyanläggande av vissa anläggningar. Sammantaget är detaljplanen och dess genomförande av stort allmänt intresse.
Plansamråd 4:e kvartalet 2015
Granskning 2:a kvartalet 2016
Kommunfullmäktiges antagande 1:a kvartalet 2017
Laga kraft 1:a kvartalet 2017
Nacka kommun
Tengbom
Joliark
Sweco

Helenelund och Kista

$
0
0
Sollentuna och Stockholm

Lomar arkitekter har för RSS Nordic Holding tagit fram ett nytt förslag för Helenelund och Kista.

Lomar arkitekter:
RSS Nordic Holding is applying for planning approval and land allocation agreement in Kista, Stockholm and Helenelund, Sollentuna. Both masterplan proposals present vibrant new urban neighborhoods with a mixture of functions under a comprehensive architectural design vision that takes into account the context of the two adjacently located sites.

The master planning and architectural design for Helenelund is proposed to be developed in conjunction with RSS, the Municipality of Sollentuna, Lomar Arkitekter as well as Ateliers Jean Nouvel of Paris, France.

The master planning and architectural design for Kista is proposed to be a collaboration with RSS, the Municipality of Stockholm, as well as Lomar Arkitekter.
Uppdatering 2016-08-21:

Avslag föreslås av ansökan till Sollentuna kommun om planbesked samt förfrågan om markanvisning för bostäder och service på fastigheten Helenelund 7:4, Kronåsvägen, i Helenelund. "Helenelundskilen"

I mars månad 2016 bjöd Sollentuna kommun in aktörer inom stadsbyggnadsområdet att tillsammans med kommunen delta i utvecklingsarbetet av Kilenområdet i Helenelund. Inbjudan om ett samarbete är öppen för alla typer av blivande partners.

Det är RSS Nordic Holding som lämnat in den ansökan som nu föreslås avslås, bolaget är välkomna att lämna in ett förslag inom ramen för den förfrågan som gått ut. Beslut om avslag tas på onsdag nästa vecka.

Lomar arkitekter


Uppdatering 2016-03-16:

Nu finns det en visionsfilm om projektet. RSS Nordic Holding, Lomar Arkitekter, Adore Adore . Musik av Deborah Music.



Uppdatering 2016-03-14:

Några fler illustrationer av förslaget.

Lomar arkitekter

Lomar arkitekter

Lomar arkitekter


Bilderna nedan postades den 1 mars 2016

Lomar Arkitekter

Lomar Arkitekter


Lomar Arkitekter


Lomar arkitekter
Jean Nouvel
RSS Nordic

Tårpilen

$
0
0
Sollentuna

Uppdatering 2016-08-21:

Nedan nya illustrationer av Tårpilen i Sollentuna. Totalt beräknar Sollentuna kommunen att det kan byggas närmare 300 nya bostäder inom planområdet.

Bonava/HMXW Arkitekter
Rallie/Andersson+Arkitur Arkitekter
Patriam/Semrén+Månsson


Idéskiss - byggnader vid korsningen Sollentunavägen-Kung Agnes väg (Bonava/HMXW Arkitekter)

Idéskiss - byggnad norr om korsningen Sollentunavägen-Strandvägens förlängning (Bonava/HMXW Arkitekter)

Idéskiss - byggnader norr om korsningen Kungsvägen-Strandvägens förlängning. (Rallie/Andersson+Arkitur Arkitekter)

Idéskiss - byggnader söder om korsningen Kungsvägen-Strandvägens förlängning. (Patriam/Semrén+Månsson)

Idéskiss - byggnader söder om korsningen Sollentunavägen-Strandvägens förlängning. (Patriam/Semrén+Månsson)

Idéskiss - byggnader norr om Strandvägens förlängning. (Bonava/HMXW Arkitekter)
Uppdatering 2016-04-11:

Uppdatering om planerna för Tårpilen i Sollentuna.

Antalet planerade lägenheter inom planområdet har ökat. Under det tidigare samrådet planerades det för cirka 220-250 lägenheter inom planområdet, nu omfattar detaljplaneområdet 300 nya lägenheter. Detaljplanen kommer att gå ut på granskning i augusti 2016.

Bostadsutvecklingsbolaget Patriam säger att detaljplaneprocessen varit omfattande och kantats av ett flertal förseningar. En uppstruktureringen av ägarförhållandet inom planområdet har var nödvändigt för att säkerställa projektets fortsättning, bolaget genomför nu en "back to back" med NCC Boende AB gällande fastigheten Tårpilen 11.




Bild: Patriam

Posten nedan gjordes den 11 december 2014

Samråd 25 november 2014 – 7 januari 2015

Sedan programsamrådet som postades i bloggen 2012 har programområdet delats upp i två
detaljplaneområden, kvarteret Taptot/Missionskyrkan och. kvarteret Tårpilen. Den här posten handlar om kvarteret Tårpilen som delas upp i två delar av en ny gata i Strandvägens förlängning.

Totalt beräknas det att cirka 220 - 250 bostäder ska kunna byggas inom planområdet. Den tänkta bebyggelsen i kvarteret ska utgöra en övergång mellan den täta stadsbebyggelsen i Sollentuna centrum och den befintliga villabebyggelsen öster och söder om planområdet. Befintliga byggnader inom planområdet rivs.

För mer information följ länken nedan till Sollentuna kommun. Nedan också en länk till tidigare post om planerna då programområdet innefattade både Tårpilen och Taptot.

Patriam, NCC/SWECO Architects och TP17/Semrén&Månsson

Idéskiss - byggnad vid Sollentunavägen (NCC/SWECO Architects)

Idéskiss - byggnad vid Strandvägens förlängning. Fasad och sektion. (TP17/Semrén&Månsson)



Sollentuna kommun:
Syfte
Syftet med planläggningen är att möjliggöra bostäder i flerbostadshus med inslag av handel i kvarteret Tårpilen. Även nya gatusträckningar inom området prövas.
Medverkande tjänstemän
Mats Lindström, Planarkitekt
Karin Sköld, Exploateringsingenjör
Sollentuna kommun
Semrén + Månsson
SWECO
NCC
Tidigare post

Grönkulla

$
0
0
Rissne, Sundbyberg

Nedan två filmer om Skanskas bygge Grönkulla i Rissne, Sundbyberg. Husen blir 4 till 9 våningar höga och innehåller 115 bostadsrätter. Säljstart sker söndagen den 28 augusti 2016 och inflyttning är planerad från hösten 2018.

Grönkulla från ovan



Arkitekterna bakom Grönkulla berättar om projektet




ÅWL arkitekter


Solna Strand

$
0
0
Solna

Vasakronan projektstartar etapp ett i omdaningen av fastigheten Nöten 5 i Solna Strand.

Fastigheten Nöten 5 omfattar drygt 29 000 kvm och moderiniseringen av hus D är första delen i en mer långsiktig ambitionen att utveckla hela Nöten 5. Hus D omfattar 4 000 kvm plus garage. COWI tillträder hösten 2017.

Vasakronan och Reflex arkitekter



Bildspel om depå och samrådet aug-sept 2016

$
0
0
Nya Tunnelbanan har lagt upp ett enkelt bildspel på Youtube som översiktligt förklarar vad en depå är, hur man vill bygga ut depån i Högdalen och vilka nya spår som behöver dras. Samråd om depåutbyggnaden pågår 22 aug - 11 sept. Alla samrådshandlingar finns att läsa på www.nyatunnelbanan.sll.se.

Kv Vimpeln

$
0
0
Pågår utanför länet

Uppsala

Granskning 29 augusti och 19 september 2016

På måndag börjar granskningstiden för ett förslag på att uppföra en ny byggnad i Kungsängen innehållande olika centrumverksamheter, kontor och laboratorium. Förslaget var senast ute på samråd våren 2014. Planområdet ligger 40 meter väster om Ostkustbanan i sydvästra Uppsala.

Den nya byggnaden delas upp i tre volymer och föreslås uppföras i sex våningar plus en indragen takvåning. Förslaget innehåller också ett underbyggt parkeringsgarage. Husets bottenvåning har entréer mot Vimpelgatan i nordost, Kungsgatan i sydväst och mot grannfastigheten i sydost. Byggnadens huvudentré vetter mot Kungsgatan. Husets entréer förbinds via ett stråk genom byggnaden.

Det nya huset i Kvarteret Vimpeln ska utföras med fasader i naturliga material såsom sten, tegel och puts. Utöver fönster och entréer ska en stor del av fasaden vara av glas.

Planens genomförandetid är fem år från det datum planen vinner laga kraft. För mer information om förslaget följ länken längre ner i bloggposten till Uppsala kommun.

Byggherre är Sh bygg Fastighetsutveckling
Arkitekter är Temagruppen

Föreslagen byggnad sedd från sydost. Temagruppen.

Byggnaden mot Kungsgatan. Temagruppen.

Berörd fastighet markerad med gult.

Uppsala kommun

Hagatornen

$
0
0
Hagalund, Solna

Ny Skyline i Solna. Well Fastigheter arbetar med en plan på att utveckla två "WELLNES Torn" i samma kvarter i Hagalund. Tornen innehåller 1500-2000 bostäder och lägenheterna är på 1-8 rum och kök. 80 000 BTA. Säljstart är planerad till 2019-2020 med inflyttning 2022-2024. 

Arkitekt är Kontur arkitektkontor.

Kontur arkitektkontor

Kontur arkitektkontor

Kontur arkitektkontor

Promenera på Älvsjöbågen

$
0
0
Årsta

Uppdatering 2016-08-29:

Dags att lägga Citybanans sista spår

Imorgon tisdagen den 30 augusti påbörjas läggningen av Citybanans sista spår, då det är dags att lägga spår på Älvsjöbågen. Spårlägningen kommer att ta två dagar.

I Citybanans 6 kilometer långa pendeltågstunnel är spåren redan lagda och provkörning med tåg pågår.

Den spårläggningsmaskin som används ska vara ovanlig i Europa. Maskinen matar ut betongsliprar som på ett löpande band, med 60 centimeters avstånd. Vartefter sliprarna hamnar på plats lägger maskinen ner de 420 meter långa rälsbitarna och monterar fast dem. Maskinen, med efterföljande slipersvagnar, är omkring 200 meter lång.

Fakta
* Älvsjöbågen är en enkelspårig järnvägsbro
* Den behövs för att leda all norrgående fjärr-, regional- och godstrafik till den gamla Årstabron för vidare färd på de befintliga spåren på ytan in mot Stockholm Central.
* När Citybanan sätts i drift ska alla pendeltåg köra på den nya Årstabron för fortsatt färd ner i Citybanans tunnel.
* Älvsjöbågen börjar användas samtidigt som Citybanan invigs sommaren 2017.
* Infarten till Stockholm Central är överbelastad. Med Citybanan fördubblas kapaciteten och tågen kan gå tätare och punktligare.

Posten nedan gjordes den 20 september 2015

Uppdatering:

Bilder tagna under dagens bropromenad













 Här blev det stop och då var det bara att gå tillbaka.




Idag den 20 september 2015 kan man promenera på Sveriges fjärde längsta järnvägsbro Älvsjöbågen. Bron är öppen för promenad mellan klockan 11.00 till 15.00. Det blir första och enda gången man får gå på bron.

Om man väljer att gå hela vägen blir det en nästan 3 kilometer lång promenad. Promenaden börjar vid brons södra påfart på Älvsjö godsbangård och går upp till brons norra ände vid Årstabergs station, och tillbaka.

Trafikverket kommer att köra bussar i skytteltrafik mellan Årstabergs pendeltågsstation och Älvsjöbågens södra påfart, från klockan 10.50. Evenemanget och skyttelbussen är gratis. Följ länken nedan till Trafikverkets sida för mer information.

Bild: Trafikverket
Bygget av Älvsjöbågen

Trafikverket har släppt en film om bygget av Älvsjöbågen.


Trafikverket
Viewing all 3434 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>